Skip to content

Deze site bevat gokadvertenties. Indien u deze niet wenst te zien, of als u jonger bent dan 24, heeft u de optie om onze website te verlaten: Klik hier

F1 GP Nederland | Op 5 september 2021 werd er eindelijk weer een Formule 1 Grand Prix in Nederland gehouden. Net als tussen 1952 en 1985 is het circuit Zandvoort de plaats van handeling voor wat internationaal de Dutch Grand Prix wordt genoemd. De GP Nederland in Zandvoort is dit seizoen de vijftiende Formule 1 race van het kalenderjaar. Max Verstappen werd in 2021 de opvolger van Niki Lauda op, die op 25 augustus 1985 in zijn McLaren-TAG-Porsche de tot dan toe laatste grote prijs van Nederland won.

Formule 1 circuit Zandvoort

Toen het Circuit Zandvoort eind jaren 40 in gebruik werd genomen was het een buitengewoon snelle baan. Diverse bochten konden genomen worden zonder op het rempedaal te drukken. In de decennia sindsdien zijn er met het oog op de veiligheid diverse chicanes toegevoegd. Enerzijds jammer voor de fans van pure snelheid, anderzijds leveren die chicanes meer fraaie uitrempogingen op.

F1 GP Nederland: inhalen op Zandvoort

Toch staat het CM.com circuit Zandvoort ook nu nog te boek als een snel circuit. Dat betekent niet per se dat daar groots spektakel uit voortkomt. Daniel Ricciardo, tot en met 2018 de teammaat van Max Verstappen bij Red Bull, verwacht dat er tijdens de GP Nederland weinig tot geen mogelijkheden tot inhalen zijn. “Het circuit is geweldig. Hoge snelheid, old school en je hebt grote ballen nodig. Maar de race wordt een optocht”, zo sprak hij nadat de FOM de Dutch Grand Prix aan de F1 kalender toevoegde.

Of hij daarin gelijk krijgt valt te nog te bezien. De twee (nieuwe) kombochten bevorderen het inhalen aan het einde van een recht stuk. Circuit Zandvoort zal zo’n zes punten krijgen waar inhalen mogelijk is.

Alles over wedden op Formule 1

Aanpassingen circuit Zandvoort

Met het oog op de Grand Prix van Nederland 2021 zijn er meer dan 100 aanpassingen gedaan zodat het circuit voldoet aan de Formule 1 reglementen en moderne standaarden. Zo is de start/finish een stukje verplaatst richting de Tarzanbocht, is de pitstraat langer gemaakt, is de uitloopstrook bij de Gerlachbocht groter gemaakt en zijn de Arie Luyendijkbocht en Hugenholtzbocht zoals gezegd omgetoverd tot kombochten met een hellingspercentage van 32%.

Kombochten worden een uitdaging

Voor dat soort bochten (die we kennen van de ‘ovals’ in de IndyCars en Nascar) geldt geen ideale lijn en de wagens kunnen er zowel aan de binnen- als buitenkant met dezelfde snelheid doorheen. Voor de teams en coureurs zal de race op Zandvoort een mooie uitdaging worden want een perfecte afstelling van de wagen voor dergelijke bochten, werkt in langzamere bochten in het nadeel… De Formule 1 banden die Pirelli voor de race in Zandvoort heeft geselecteerd zijn twee sets hard (C1), drie sets mediums (C2) en acht sets zachte banden (C3).

Grootste verbouwing sinds 1999

Sinds 1999 was er niet zoveel meer veranderd aan het 4,3 kilometer lange circuit. Een rondje telt veertien bochten en een hoogteverschil van 15 meter. Het lastigste deel is wellicht het Scheivlak, dat halverwege start en finish opdoemt. Die bocht ligt achter een duin, waardoor coureurs hem niet aan zien komen.

Geschiedenis Formule 1 Grand Prix Zandvoort

Op 7 augustus 1948 vond de eerste Grand Prix van Zandvoort plaats en in 1950 werd de naam veranderd in Grote Prijs van Nederland, maar pas in 1952 telde de race mee om het wereldkampioenschap Formule 1. De eerste winnaar was de van pole position vertrokken Italiaan Alberto Ascari.

Een deel van de wegen waaruit het oorspronkelijke circuit bestond werden tijdens de WOII aangelegd. Het schijnt dat de toenmalige burgemeester van Zandvoort zijn mannelijke burgers wilde behoeden voor dwangarbeid in Duitsland, door de bezetter voor te stellen om een paradeweg aan te leggen. Na de oorlog werden enkele oude plus nieuwe wegen verbreed en samengevoegd. Coureur Sammy Davis (winnaar van Le Mans in 1927) gaf advies.

Grote Prijs van Nederland niet altijd verreden

De race kon niet jaarlijks worden verreden. Zo was er in 1954, 1956 en 1957 geldgebrek en in 1972 was de GP Nederland wel opgenomen op de racekalender, maar boycotten de coureurs Zandvoort, omdat ze de faciliteiten en de baan zelf te verouderd vonden.

Roger Williamson verongelukt in Zandvoort

Helaas vallen er ook bij de Formule 1 GP Zandvoort doden te betreuren. In 1973 kwam de Brit Roger Williamson niet voorbij de achtste ronde. Na een lekke band kwam zijn bolide nabij Tunnel Oost op zijn kop terecht en vatte hij vlam. Collega David Purley zag het gebeuren, maakte zijn rondje af, parkeerde, stapte uit en trachtte Williamson uit zijn wagen te krijgen. De baanofficials hadden niet de juiste brandwerende kleding aan en hielden afstand, waarop Purley dan maar zelf een brandblusser griste en deed wat hij kon. Maar dat was niet genoeg. Williamson kwam door verstikking om het leven. Drie jaar eerder overleed Piers Courage nadat er bij een hobbel bij Tunnel Oost wat van de wagen afbrak en hij van de baan vloog.

F1 GP Nederland | circuit Zandvoort
CM.com circuit Zandvoort: 4,3 kilometer, 14 bochten en maximaal 305 km per uur

F1 Dutch Grand Prix weer op het programma

Na 1985 was het over met de pret. De organisator (Circuit Exploitatie Nederlandse Autorensport Vereniging, CENAV) raakte failliet en vervolgens werden alleen nog races in andere autoklasses gehouden, zoals het DTM-kampioenschap en de Masters of Formula 3. Door de opkomst, het succes en de immense populariteit van Max Verstappen bleek het mogelijk om de Dutch Grand Prix weer op de Formule 1 agenda te krijgen. Daarbij hielp het dat het Zandvoort circuit sinds 2016 in handen is van Chapman Andretti, een bedrijf van Menno de Jong en prins Bernhard van Oranje-Nassau.

Winnaars Formule 1 Grand Prix Nederland

In 1948 was Prince Bira, een zoon van een echte Thaise prins, de winnaar van de allereerste race op Circuit Zandvoort. Toen telde de race nog niet mee voor het WK F1. Die eer viel in 1952 ten deel aan Alberto Ascari, die dat jaar en in 1953 ook wereldkampioen werd. Andere legendarische namen die in de geschiedenis van de Formule 1 in Zandvoort zegevierden zijn Juan Manuel Fangio, Jim Clark, Jackie Stewart, Nicki Lauda, James Hunt, Nelson Piquet en Alain Prost. Clark, een tweevoudig wereldkampioen, is met vier zeges de recordkampioen op Zandvoort. Zie onderaan deze pagina de volledige lijst met winnaars.

Ferrari winnaar in Zandvoort

Kijken we alleen naar de renstal die de winnende coureur aflevert, dan staat Ferrari bovenaan. Het befaamde Italiaanse merk het steigerende paard in het logo pakte negen zeges. Lotus, dat inmiddels ter ziele is gegaan, staat op zes gewonnen races en McLaren op drie. Wat motorleveranciers betreft deed Ford van zich spreken met tien zeges, gevolgd door Ferrari met dus negen.

Max Verstappen circuit GP Nederland

Wees niet verbaasd als de naam van Circuit Zandvoort ooit verandert in Circuit Max Verstappen. De succesvolste Nederlandse F1-coureur ooit is de belangrijkste reden dat er miljoeneninvesteringen worden gedaan om Zandvoort weer mee te laten draaien in het Formule 1 circus. Het officieuze baanrecord staat op zijn naam. Hij reed die 1.19,511 in een RB8.

Tot nu toe zag Verstappen de race in Spa, België als zijn thuisrace. In dat land is hij tenslotte geboren. Ook is de GP van Oostenrijk speciaal voor zijn team Red Bull, want de naamgever daarvan is gevestigd in het Alpenland. Vanaf 2020 kan hij minstens driemaal proberen om de Dutch Grand Prix op zijn naam te schrijven, want het contract van het circuit met FOM heeft een duur van drie jaar.

Formule 1 GP Nederland

Winnaars F1 Zandvoort

2022 Max Verstappen, Red Bull
2021 Max Verstappen, Red Bull
1985 Niki Lauda, Mc Laren-TAG
1984 Alain Prost, McLaren-TAG
1983 René Arnoux, Ferrari
1982 Didier Pironi, Ferrari
1982 Alain Prost, Renault
1980 Nelson Piquet, Brabham-Ford
1979 Alan Jones, Williams-Ford
1978 Mario Andretti, Lotus-Ford
1977 Niki Lauda, Ferrari
1976 James Hunt, McLaren-Ford
1975 James Hunt, Hesketh-Ford
1974 Niki Lauda, Ferrari
1973 Jackie Stewart, Tyrrell-Ford
1971 Jacky Ickx, Ferrari
1970 Jochen Rindt, Lotus-Ford
1969 Jackie Stewart, Matra-Ford
1968 Jackie Stewart, Matra-Ford
1967 Jim Clark, Lotus-Ford
1966 Jack Brabham, Brabham-Repco
1965 Jim Clark, Lotus-Climax
1964 Jim Clark, Lotus-Climax
1963 Jim Clark, Lotus-Climax
1962 Graham Hill, BRM
1961 Wolfgang von Trips, Ferrari
1960 Jack Brabham, Cooper-Climax
1959 Jo Bonnier, BRM
1958 Stirling Moss, Vanwall
1955 Juan Manuel Fangio, Mercedes-Benz
1953 Alberto Ascari, Ferrari
1952 Alberto Ascari, Ferrari
1951 Louis Rosier, Talbot-Lago
1950 Louis Rosier, Talbot-Lago
1948 Prince Bira, Maserati

Back To Top