Formule 1 banden spelen een cruciale rol binnen de racerij. De juiste band op het juiste moment gebruiken maakt een wereld van verschil. Pirelli is de officiële leverancier van de Formule 1 banden en zorgt ieder seizoen voor een reeks slicks en regenbanden. Dit seizoen komt er nieuwe compound bij (de C0) en zijn er dus zes soorten banden waarop kan worden geracet.
F1 banden
Er worden verschillende kleuren F1 banden gehanteerd om het bandentype aan te geven: wit, geel en rood. Met een code (C0 t/m C5) wordt vervolgens de hardheid van de band aangeduid. Naast slicks zijn er de intermediates (groen) voor natte omstandigheden en regenbanden (blauw). Lees verder en ontdek alles over de Formule 1 banden en check welke zachte en harde banden Pirelli in de volgende race meeneemt.
Formule 1 banden
De vrije bandenkeuze is sinds de coronapandemie van de baan en sindsdien bepaalt Pirelli welke drie van de zes bandentypes er per circuit mee gaan. Alle teams beschikken dus in elke race over dezelfde banden. De zachtste banden van een raceweekend krijgen een rode markering, de mediums een gele en de harde band een witte.
Nieuw sinds vorig seizoen is dat coureurs die in Q3 meestreden om de beste startplekken nu ook zelf mogen bepalen op welke banden zij starten.
Bandenkeuze GP Azerbeidzjan 2023
De bandenkeuze voor de F1 GP Azerbeidzjan op 30 april is: wit C3, geel C4 en rood C5. Verderop vind je de bandenkeuze van Pirelli voor de komende races. Max Verstappen is favoriet om de race te winnen; inzetten op een overwinning levert je 1.40 x je inleg op bij een goede voorspelling, Perez volgt @5.00, Alonso @13.00. Bookmaker Unibet.nl heeft de hoogste odds voor het WK Formule 1.
F1 Banden in 2023
De F1 banden zien er sinds vorig seizoen heel anders uit. De overall diameter is iets groter geworden; de velgen gingen van 13 inch naar 18 inch velgen (ofwel van 660 mm naar 720 mm). De breedte van de voorbanden is nu 270 mm, de breedte van de achterbanden is met 405 mm ongewijzigd gebleven. De grootste verandering was wel het aanzienlijk lagere profiel.
Lager profiel = meer competitie
De laagprofielband heeft het gedrag van de wagens op de baan veranderd. De lage F1 band is een echte raceband (reactiever en preciezer bij het veranderen van richting) en zorgt er ook voor dat de wagens minder gevoelig zijn voor turbulentie wanneer er vlak achter elkaar gereden wordt. En dat betekent dus meer competitie!
De hele range Formule 1 banden is opnieuw ontworpen om de doelen te bereiken die de teams, coureurs, F1 en de FIA tezamen hebben bepaald. Coureurs wilden meer inhalen op de baan en de kijker wilde meer actie.
Verschil blijft
Door de veranderde compounds zullen de Formule 1 banden minder snel oververhit raken en slijten, maar onderling verschil tussen de types zal er blijven om verschillende strategieën aan te moedigen. Immers, als alle banden even lang mee zouden gaan zou iedereen wel de zachtste kiezen…
Bandenwarmers
De bandenwarmers gaan van lieverlee verdwijnen. De dekens zorgden er t/m het voorlaatste seizoen nog voor dat de voorbanden tot 100 graden werden opgewarmd en de achterbanden tot 80 graden. Sinds afgelopen seizoen mochten de banden zowel voor als achter niet verder verwarmd worden dan 70 graden en vanaf seizoen 2023 is dat 50 graden. Bovendien mogen teams nog maar over 20 bandenwarmers beschikken en niet over 40. Waarom? De F1 kent tegenwoordig een budgetplafond en het afschaffen van bandenwarmers zou een flinke kostenbesparing opleveren: 10 sets bandenwarmers kosten namelijk bijna 3 ton.
Het gebruik van bandenwarmers wordt geleidelijk afgebouwd met als doel dat ze in 2024 definitief verleden tijd zijn.
Soorten Formule 1 banden
De droog weer banden gaan van zacht tot hard en met kleuren wordt het type F1 banden aangegeven. Met een code wordt vervolgens de compound (de hardheid) aangegeven. Hoe zachter de band is, hoe sneller want ze bieden meer grip op de ondergrond – maar ze slijten ook rapper. De C0 compound is de hardste, C5 is het zachtst.
Verschil zachte en harde banden
Zachte Formule 1 banden worden sneller warm en gaan ook eerder blisteren waardoor ze gevaarlijk worden en een wissel snel onvermijdelijk wordt. Het zijn high performance banden die het uitstekend doen op bochtige circuits.
Harde Formule 1 banden hebben lang nodig om op temperatuur te komen, bieden minder grip en snelheid, maar wel gaan ze heel lang mee en hebben ze minder last van blaren. Het is de ideale band bij hoge temperaturen en ruwe banen – de witte band kan heel wat meer geweld aan.
Pirelli bepaalt welke banden er mee gaan
Pirelli bepaalt telkens (rekening houdend met het soort baan en de verwachte temperaturen) welke compound van ieder bandentype meegaat naar een race. Op de drie soorten banden die meegaan wordt vervolgens de kleurcode wit, geel of rood geplakt.
Naast slicks kunnen de coureurs altijd over regenbanden beschikken. Voor iedere race heeft een wagen beschikking over 13 sets droge banden (de standaard is 2 hard, 3 medium en 8 soft maar daar kan van worden afgeweken), 4 sets intermediates en 3 sets Formule 1 regenbanden.
Pirelli Formule 1 banden dit seizoen
Konden we een paar seizoenen geleden nog aan de zeven kleuren zien op welke banden geracet werd, tegenwoordig zijn er dus maar drie kleuren Formule 1 banden: wit (hard), geel (medium) en rood (soft). Binnen deze drie types zijn er zes verschillende compounds waardoor het uiteindelijke aantal soorten banden hoger uitkomt.
Compound 5 heeft de meeste grip, maar gaat het minst lang mee, compound 0 heeft de minste grip, maar gaat het langste mee.
Kleuren Formule 1 banden
De F1 banden voor 2023 zijn als volgt te herkennen:
Rode banden
Dit zijn de zachtste banden van de drie soorten slicks en daarmee de snelste. Teams zouden het liefst de hele race op de rode band rijden maar zo lang houden de zachte banden het niet uit. Ze gaan een beperkte tijd mee en een (strategische) pitstop is onvermijdelijk.
Rood: zachte banden (C3, C4 en C5). ‘De zachte band’ die Pirelli voor de race heeft geselecteerd is voorzien van rode strepen. De rode band staat voor snelle rondes, maar ook snelle slijtage…
Gele banden
Dit zijn de zogenaamde medium banden. Met de gele band wordt elk raceweekend getracht de beste balans tussen prestatie en duurzaamheid te verkrijgen. Degenen die medium band goed weten te gebruiken hebben meer meer strategische opties en zijn dus in het voordeel ten opzichte van de concurrentie.
Geel: medium banden (C2, C3 en C4). De geselecteerde band heeft gele strepen en wordt vrijwel iedere wedstrijd ingezet.
Witte banden
Dit zijn de hardste banden die er zijn en daarmee ook de langzaamste. De witte band gaat echter wel het langst mee. Snelle rondetijden hoef je niet te verwachten van de harde band maar ze zijn wel perfect voor een zware race.
Wit: harde banden. Er zijn vier compounds: C0, C1, C2 en C3. De witte band die Pirelli voor de race heeft geselecteerd wordt tijdens het raceweekend aangeduid als ‘de harde band’, ongeacht de compound. Ze zijn te herkennen aan de witte strepen op de wang.
Kortom; drie kleuren F1 banden die de soort aanduiden. Met een code (C0 t/m C5) wordt vervolgens de hardheid aangeduid. Pirelli denkt dat met dit kleurensysteem de Formule 1 banden voor de kijkers goed te herkennen zijn. Daarnaast zijn er nog de groene intermediates (voor een vochtige baan) en de blauwe regenbanden.
De Pirelli rainbow
De serie slicks van enkele seizoenen geleden werd ook wel als de ‘Pirelli Rainbow’ aangeduid vanwege de vele kleuren op de Formule 1 banden. Die zagen er als volgt uit:
Hypersoft – met roze opdruk
Ultrasoft – met paarse opdruk
Supersoft – met rode opdruk
Soft – met gele opdruk
Medium – met witte opdruk
Hard – met ijsblauwe opdruk
Superhard – met oranje opdruk
Wets: de regenbanden
Ook zijn er twee soorten wets, Formule 1 banden die bij regen of een natte baan tevoorschijn worden gehaald:
Intermediates (groen). Dit zijn de meest veelzijdige regenbanden, ze doen het goed op een nat circuit, maar ook op een baan die opdroogt. Op volle snelheid verplaatsen ze ongeveer 30 liter water per seconde – dus voor zwaardere regen is er een zwaardere band nodig.
Wets (blauw). Deze Formule 1 banden kunnen bij een snelheid van 300 km per uur tot 85 liter water per seconde verplaatsen en zijn dus geschikt voor harde regen of circuits waar veel water op de baan blijft staan. Ook deze band is verbeterd: hij doet het nu beter op een opdrogende baan waardoor hij bruikbaarder is en langer meegaat. De blauwe regenbanden moeten wel nat blijven om oververhitting te voorkomen.
De keuze om regenbanden te gebruiken tijdens de Formule 1 kwalificaties en de race is vrij, behalve wanneer er een safety car op de baan is vanwege regen: dan zijn ‘wets’ verplicht. Tijdens de trainingssessies mogen de nat-weer banden alleen gebruikt worden als de baan officieel ‘nat’ is verklaard door de raceleider.
Regels gebruik Formule 1 banden
Genoeg banden dus om uit te kiezen, maar dat bepalen de teams niet helemaal zelf. Zoals je hebt kunnen lezen beslist Pirelli voor elke race op welke drie compounds er gereden kan worden. Tenminste twee daarvan moeten tijdens de race worden gebruikt – er moet dus verplicht éénmaal worden gewisseld.
Voorheen moesten, mits het niet regent, de tien coureurs die deelnamen aan de derde kwalificatieronde de race starten op dezelfde banden waarmee ze tijdens Q2 hun snelste rondje reden. Ook dat is nu verleden tijd, de deelnemers van Q3 hebben vanaf 2022 een vrije bandenkeuze, net als de andere coureurs. Tip: wil je Formule 1 voorspellingen doen dan loont het de moeite je te verdiepen in de bandenkeuze en strategieën van de teams.
Vrije bandenkeuze
Voordat de coronapandemie uitbrak werden de Formule 1 banden die per race meegingen, al een tijd van tevoren door Pirelli aangekondigd; voor races in Europa 8 weken voor aanvang en voor races buiten Europa was dat 14 weken.
De teams hadden vervolgens slechts één week de tijd om in het geheim te kiezen welke banden ze tijdens de race onder welke wagen zouden gaan gebruiken. En dat was best een beetje tricky omdat je, zeker voor races in Europa, een paar maanden vooruit nooit helemaal zeker kunt zijn van het weer. De teams maakten hun keuze 14 dagen voor de race openbaar. Of deze procedure ooit nog terugkeert is niet te zeggen…
Welke F1 banden Pirelli in de race?
Bandenkeuze Pirelli Formule 1 races 2023. Hieronder het overzicht van de te gebruiken banden voor dit seizoen. Let wel; Pirelli maakt stapsgewijs hun keuzes bekend, daardoor is deze lijst niet in een keer compleet en wordt hij regelmatig geüpdatet.
Bevestigd:
GP Bahrein:
2x hard C1, 3x medium C2, 8x zacht C3
GP Saoedi-Arabië:
2x hard C2, 3x medium C3, 8x zacht C4
GP Australië:
2x hard C2, 3x medium C3, 8x zacht C4
GP Azerbeidzjan:
2x hard C3, 3x medium C4, 8x zacht C5
GP VS, Miami:
2x hard C2, 3x medium C3, 8x zacht C4
GP Italië, Imola:
2x hard C3, 3x medium C4, 8x zacht C5
onder voorbehoud – updates volgen:
GP Monaco:
2x hard C3, 3x medium C4, 8x zacht C5
GP Spanje:
2x hard C1, 3x medium C2, 8x zacht C3
GP Canada:
2x hard C3, 3x medium C4, 8x zacht C5
GP Oostenrijk:
2x hard C3, 3x medium C4, 8x zacht C5
GP Engeland:
2x hard C1, 3x medium C2, 8x zacht C3
GP Hongarije:
3x hard C2 3x medium C3, 7x zacht C4
GP België:
2x hard C2, 2x medium C3, 6x zacht C4
GP Nederland:
2x hard C1, 3x medium C2, 8x zacht C3
GP Italië, Monza:
2x hard C2, 3x medium C3, 8x zacht C4
GP Singapore:
2x hard C3, 3x medium C4, 8x zacht C5
GP Japan:
2x hard C1, 3x medium C2, 8x zacht C3
GP Qatar:
2x hard C2, 3x medium C3, 8x zacht C4
GP VS Austin:
2x hard C2, 3x medium C3, 8x zacht C4
GP Mexico:
2x hard C2, 3x medium C3, 8x zacht C4
GP Brazilië:
2x hard C2, 3x medium C3, 8x zacht C4
GP VS Las Vegas:
2x hard C2, 3x medium C3, 8x zacht C4
GP Abu Dhabi:
2x hard C3, 3x medium C4, 8x zacht C5
Tijdens de raceweekenden wordt gesproken over hards, mediums en softs. Het kan echter wel zo zijn dat de leverancier van de Formule 1 banden bijvoorbeeld hypersofts heeft selecteert. Tijdens het weekend zullen deze dan toch als ‘soft’ worden aangeduid. Aan de nummering kun je zien om welke hardheid/zachtheid het gaat.
F1 bandenstrategie en bandenwissels
Banden zijn erg belangrijk in de F1. Raceteams en individuele coureurs houden er dan ook speciale strategieën op na om met de keuze voor bepaalde banden én het beste moment om te wisselen, het verschil te kunnen maken tijdens de race.
Tijdens elke wedstrijd moet er minstens één keer worden gewisseld, maar vaak gebeurt het vaker, soms wel vier keer. Het aantal bandenwissels wordt bepaald door het type band, de soort ondergrond, de bochten, de temperatuur – en ook kunnen veranderende weersomstandigheden ervoor zorgen dat er extra moet worden gewisseld moeten om voldoende grip te houden.
Het juiste moment kiezen
Het kiezen voor de juiste band voor de geldende omstandigheden is van het grootste belang. Maar het juiste moment kiezen voor een bandenwissel is in feite nog belangrijker. Een bandenwissel kost tijd, dus het liefst doet een coureur dat zo min mogelijk. Maar te lang blijven doorrijden op banden die te ver versleten zijn, of op het moment dat het begint te spetteren kost ook tijd en kan bovendien tot klapbanden en slippartijen leiden.
De juiste keuze en het juiste moment voor een bandenwissel vraagt om veel inzicht, rekenwerk en goede communicatie met de coureur om te kunnen beslissen wanneer het tijd is om de pits in te komen. Houd e.e.a ook bij het wedden op Formule 1 altijd in gedachten.
Coureurs en hun team bepalen van tevoren al een bandenstrategie en vaak vertellen ze daarover voor de race. Maar uiteindelijk bepalen de omstandigheden tijdens de race wanneer en hoe vaak er van band gewisseld wordt.
Pitstop kan podiumplek kosten
Formule 1 banden wisselen gaat razendsnel, het is secondenwerk. Als Verstappen met één bandenwissel toe kan en Hamilton drie keer naar binnen moet voor een nieuw bandensetje, kost dat plaatsen op de baan en kan dat bepalend zijn voor een podiumplek of niet – maar niet altijd. Ook speelt bij de keuze voor het moment waarop er van banden wordt gewisseld, wat de positie van de coureur ten opzichte van de concurrentie ook nog eens een rol.
Als de banden twee ronden voor het einde vervangen moeten worden, kost dat een podiumplek, maar de beslissing om door te rijden op banden die eigenlijk versleten zijn, kan betekenen dat een coureur uitvalt. En je moet zorgen dat een bandenwissel zo wordt uitgekiend dat je op een goede plek weer de baan op komt. Als coureur kom je niet graag achter Max Verstappen te zitten, want daar kom je maar moeilijk langs.
Tot slot
Bandenstrategie of niet, uiteindelijk zijn de beslissingen om wel of niet naar binnen te gaan tijdens de race vaak doorslaggevend. Dit kun je moeilijk van tevoren voorspellen en wordt vooral door de race zelf bepaald. Door de nieuwe Formule 1 regels, het soort banden en de strategie te begrijpen, kun je met Formule 1 voorspellingen bij onder meer Unibet.nl goede zaken doen.