De afgelasting van de Olympische Spelen 2020 heeft duidelijk gemaakt dat het evenement té kolossaal is geworden. Want wat zijn er enorm veel kosten gemoeid met het verplaatsen van de Zomerspelen naar de zomer van 2021 en wat heeft dat grote consequenties voor de sportkalender.
Vooralsnog staan er bij bookmakers nog steeds odds voor Olympische Spelen online. Amerika is favoriet om de meeste medailles in de wacht te slepen, China en de UK volgen.
Olympische Spelen moet flink kleiner
Elk jaar doen de hoge bazen van het Internationaal Olympisch Comite (IOC) uitspraken over de wens om de omvang van de Spelen te beperken. Het moet allemaal kleinschaliger, milieuvriendelijker, goedkoper, maar ondertussen smijt elk organiserend land nog meer geld tegen het evenement aan dan de vorige organisator.
Wie wil de Spelen nog organiseren?
In Tokio werd bijvoorbeeld gewerkt met een begroting van 6 miljard aan lokale organisatiekosten en 20 miljard euro vanuit de Japanse overheid. Volgend jaar moet het event echt doorgaan, want nogmaals uitstellen is simpelweg onmogelijk. Het zal landen en steden die zich voor toekomstige Zomer- en Winterspelen willen kandideren aan het denken zetten: willen we dat nou nog wel echt? Al die risico’s, die tijdsdruk om de infrastructuur op tijd klaar te hebben, de heftige protesten van tegenstanders, de onmogelijk correct in te schatten kosten, waardoor het budget aldoor verhoogd moet worden.
Spelen vaker dan eens in de vier jaar
Het was al lastig zat voor het IOC om kandidaten te vinden voor de Olympische spelen van 2024 en 2028. Parijs en Los Angeles kwamen als winnaars uit de bus rollen, maar ze hoefden met minder serieuze concurrenten als voorheen af te rekenen. Sportmarketeer Marcel Beerthuizen meent dat een andere structuur onontkoombaar is. Misschien een iets kleiner evenement dat dan wel vaker kan worden gehouden? “Misschien wel vaker dan eens in de vier jaar”, zegt hij. “Of uit elkaar getrokken, niet meer op één plek. Op deze manier, tegen de kosten, dat is niet meer op te brengen.”
Olympische Spelen 2021 door coronavirus nog onzeker
Nu is het wachten op de ontwikkeling van een vaccin tegen het coronavirus. Is dat er volgend jaar rond deze tijd nog niet (of is het niet wereldwijd beschikbaar of betaalbaar), dan kan het programma Olympische Spelen ook zomaar in het soep lopen. Want als er dan nog restanten van de lockdown-maatregelen zijn, zitten we met dezelfde issues: sporters en fans die niet vrij kunnen reizen, kwalificatiewedstrijden die niet gehouden worden, social distancing enzovoorts. Dus laten we hopen dat de Olympische beweging en ook de wetenschap tot oplossingen komen, zodat we niet de komende Spelen naar e-sports en virtuele matches hoeven te kijken.