Technologie is een belangrijk component van Formule 1. Niet alleen sleutelen de teams continu aan hun auto, motor, aerodynamica en andere onderdelen, maar ook bandenleverancier Pirelli zal zijn product telkens moeten aanpassen en verbeteren.
In 2022 geldt dat nog sterker dan in voorgaande jaren. De F1-leiding heeft namelijke en set nieuwe regels ingevoerd en een aantal daarvan heeft betrekking op de wielen en Formule 1 banden. Zo hebben bijvoorbeeld de velgen vanaf volgend seizoen niet meer een omvang van 13 inch, maar van 18 inch en gaat er een band met laag profiel omheen.
Nieuwe F1 banden in 2022
Dat is dus een flinke vergroting en Pirelli heeft voor 2022 een bijbehorende set nieuwe F1 banden ontworpen. Direct na afloop van het seizoen ten einde kwam hebben coureurs de banden in Abu Dhabi getest.
Ook binnen Pirelli zelf is er zo’n 10.000 uur getoetst. De Italianen hebben 70 prototypes ontwikkeld en daarvan zijn er 30 fysieke exemplaren ook echt gemaakt en getest. Dat gebeurde op tien verschillende circuits, want Pirelli moet immers weten hoe de banden onder verschillende omstandigheden reageren.
Vijf soorten Formule 1 banden
Pirelli, dat sinds 2011 de enige bandenleverancier is in de F1, werkte de afgelopen jaren met vijf bandensoorten. Die heten C1 tot en met C5, waarbij C1 de hardste bandensoort is en C5 de zachtste. Ook zijn er twee soorten regenbanden, te weten intermediates (bij matige regenval) en full wets (bij heftige regenval).
Elk raceweekend kiest Pirelli drie van die vijf droogweerbanden uit. De teams krijgen enkele weken vooraf te horen op welk drietal de keus is gevallen, zodat ze alvast kunnen nadenken over hun bandenstrategie. Een vuistregel is dat zachte banden sneller zijn dan harde banden, maar dat ze eveneens sneller slijten. Het tijdsvoordeel gaat dus deels teniet, want de coureur moet eerder een pitstop maken.
Bandendekens
Banden blijken delicate dingen te zijn. Koude banden maken de auto lastiger te besturen en F1-teams zijn daarom vaak met bandenwarmers in de weer om het rubber op temperatuur te houden. Wel wordt het gebruik van bandenwarmers de komende jaren (onder meer vanwege de hoge kosten) afgebouwd. Zo zullen de teams in 2022 nog maar over 20 i.p.v. 40 dekens mogen beschikken en worden de banden tot nog maar 70 graden opgewarmd. Het seizoen erna zal de temperatuur nog verder omlaag gaan. In 2022 mogen dekens al niet worden toegepast bij regenbanden.
Toezicht op luchtdruk in de banden
Wat in 2022 ook verandert is de manier waarop toezicht wordt gehouden op de luchtdruk van de Formule 1 banden. Voor een race krijgen de renstallen te horen aan welke parameters de banden moeten voldoen, zoals de luchtdruk en de temperatuur voordat ze worden gemonteerd. Zodra een auto eenmaal rijdt, vervallen die regels; ze zijn dus alleen relevant bij de voorbereidingen. Het was namelijk vrij lastig om die zaken te controleren bij een rijdende F1-auto.
Sensor
De luchtdruk van een band heeft invloed op de snelheid van de auto. Hoe lager de druk, hoe meer grip de auto heeft op de weg. Dus het risico bestaat dat de teams ermee gaan rommelen. In 2022 worden de banden echter voorzien van een sensor, die data doorspeelt aan de FIA. De F1-organisator kan daardoor de luchtdruk op elk gewenst moment aflezen. Ook kan de FIA een melding geven als ze merken dat er een grote kans is dat er wat mis zal gaan met een band. Een klapband of iets dergelijks kan tot nare ongelukken leiden.
Bandenkeuze
Weer een nieuwigheid in 2022 is dat de teams meer vrijheid qua bandenkeuze krijgen. Tot en met 2021 was het zo dat de eerste 10 coureurs op de startgrid de bandensoort moesten gebruiken (bij de start dan) waarop in de tweede kwalificatie de snelste ronde werd gereden. In de nieuwe reglementen is deze bepaling niet meer terug te vinden. Dat zou inhouden dat er geen link meer zit tussen de bandenkeuzes bij de kwalificatie en de banden waarmee op zondag de race wordt begonnen. Maar het is mogelijk dat de FIA alsnog sleutelt aan die regels.
Bandenleverancier Pirelli trots op rol in Formule 1
Pirelli is erg trots op zijn rol in de F1-geschiedenis. “Met deze switch van 13 naar 18 inch is Pirelli de enige bandenfabrikant die actief was in de Formule 1 met alle soorten wielomvang”, zegt het Italiaanse bedrijf in een persbericht. Pirelli maakte zijn entree in de jaren 50 van de vorige eeuw, toen de motor nog aan de voorkant van de F1-auto zat. De banden waren nog smal en klein.
Ook was de Italiaanse bandenfabrikant van de partij toen werd overgestapt naar 13 inch-banden. In 2017 lanceerde het bedrijf een band die een kwart groter was, waardoor de coureurs genoten van meer grip. Prompt werden over de hele wereld nieuwe ronderecords neergezet op de F1-circuits. En nu is Pirelli dus ook de leverancier van de 18 inch-banden.
Vettel positief over nieuwe band
Wil je weten wat de impact van de grotere banden is voor coureurs, dan is het verstandig te luisteren naar Sebastian Vettel. De oud-wereldkampioen zegt tenslotte vaak waar het op staat en heeft er geen moeite mee kritisch te zijn waar nodig. En de Duitser is positief: “Je kan langer op de limiet rijden zonder dat ze oververhit raken”, zegt Vettel. “Ze zijn comfortabeler op de kerbstones en geven meer grip in langzame en middelsnelle bochten. Voor mijn gevoel was ik sneller op sommige stukken dan met de huidige banden.”
Banden minder snel oververhit
Dan laten we tot slot Pirelli-chef Mario Isola aan het woord. “We proberen een band te creëren die minder snel zal oververhitten. Maar tegelijkertijd moeten we wel een balans zien te vinden. Het kan niet zo zijn dat iedereen zo lang mogelijk wil doorrijden op de zachte band.”