Max Verstappen werd in 2021 de Formule 1 wereldkampioen. Hoe zal het de Limburger en team Red Bull vergaan met de nieuwe F1 regels die in 2022 worden gelanceerd? Enkele in het oog springende zaken zijn strengere grenzen qua downforce, een hoger minimumgewicht van de auto en andere voorwaarden wat betreft het brandstofmengsel. We zetten alles op een rijtje.
Nu al de winnaar van F1 seizoen 2022 voorspellen? Check wedden op Formule 1 voor de laatste odds bij de bookmakers.
Nieuwe regels F1 in 2022
De FIA presenteerde na de Britse Grand Prix op Silverstone de nieuwe Formule 1 auto voor 2022. De belofte van de autosportbond is dat de nieuwe wagen meer race-actie mogelijk maakt. Niemand zit te wachten op een optocht van twintig F1-auto’s die elkaar niet kunnen inhalen.
Downforce
De moeite met inhalen heeft te maken met het verlies aan downforce als een F1-coureur probeert vlak achter een andere auto te rijden. De auto voor hem stoot vieze lucht uit. Daardoor gaat zo ongeveer 35 procent downforce verloren bij de achtervolgende auto als ze binnen 20 meter rijden. En als ze binnen 10 meter rijden neemt het verlies toe tot bijna de helft.
In 2022 moet dit met de nieuwe Formule 1 regels allemaal tot het verleden behoren. De FIA belooft dat er op 20 meter afstand slechts 4 procent verlies in downforce optreedt en binnen tien meter 18 procent. En als een auto makkelijker, en langer, vlak achter een andere kan rijden, dan neemt de kans op inhaalpogingen en geslaagde inhaalacties ook toe.
Grotere wielen en nieuwe banden
Daarnaast is de omvang van de velgen vergroot: van 13 naar 18 inch. Bandenleverancier Pirelli heeft inmiddels diverse banden ontwikkeld die bij die grotere velg passen en direct na de laatste Formule 1 race van 2021, de geweldige GP van Abu Dhabi, bleven diverse coureurs nog hangen om mee te werken aan de testdagen. De verwachting is dat deze banden minder oververhitten en ook dat moet weer helpen bij het dichter bij elkaar krijgen van de auto’s.
Voorvleugel, achtervleugel en tunnel in vloer
Ook de voorvleugel en neus van de auto zijn aangepakt. De voorvleugel heeft een geheel nieuwe vorm, met als doel om de downforce te vergroten als achter een auto wordt gereden. Je merkt het al, alles draait om downforce, de neerwaartse kracht waardoor een auto makkelijker te besturen is en de coureur meer grip ervaart.
Ground effect keert terug
In 2022 zijn de F1-auto’s ook voorzien van tunneltjes in de ondervloer. De vloer was tot en met 2021 wel gevarieerd in hoogte, maar tunnels waren verboden. De teams kunnen lucht door die tunnels jagen en dat verhoogt weer de downforce.
In vuile lucht rijden verleden tijd
De achtervleugel was tot nu toe ontworpen met als doel om de luchtstroom naar boven te richten en om de eerder besproken vieze lucht naar buiten te persen.In 2022 zal de achtervleugel de luchtstroom alle kanten op sturen. En de vieze lucht wordt dus niet meer achteloos naar achteren gedumpt. In plaats daarvan wordt er een zo ongeveer champignonvormige wolk geschapen en via de steilere diffuser wordt die de lucht in geblazen.
DRS blijft
DRS, het systeem om de achtervleugel open en dicht te klappen en daarmee meer snelheid te genereren, blijft ook in 2022 bestaan.
Formule 1 motoren 2022
Deze regels zouden al per 2021 intreden. Vanwege de coronacrisis kregen de teams een jaar extra om de nodige investeringen te doen en voorbereidingen te treffen. En niet alles is gloednieuw: in 2022 worden dezelfde krachtbronnen gebruikt als in 2021. Dat wil zeggen: de regels zijn hetzelfde. Kortom, de 1,6 liter-motoren blijven gehandhaafd, van het soort turbo hybrid.
De FIA zal sensoren toepassen waarmee de krachtbronnen beter te monitoren zijn.
E10 brandstof
De benzine die door de motoren zal worden benut zal duurzamer zijn. Tot 2022 moesten de auto’s rijden op brandstof die voor 5,75 procent bestaat uit bio-ingrediënten. Vanaf 2022 moet dat tien procent zijn en dat zal gebeuren via E10-brandstof. De E staat voor ethanol en die 10 verwijst dus naar het percentage.
De ethanol moet op een duurzame manier zijn gemaakt en het criterium daarvoor is dat het netto niet tot meer koolstof op planeet aarde mag leiden.
Veiligheid chassis F1 wagens
Als de auto’s inderdaad dichter bij elkaar kunnen rijden en meer inhaalpogingen ondernemen, dan is dat plezierig voor de tv-kijkers, maar ook riskanter voor de coureurs. Veiligheid is ook een belangrijk issue bij de Formule 1 veranderingen voor 2022. Zo is de nieuwe auto ontworpen dat in het geval van een crash de krachtbron op een veilige manier wordt gescheiden van het chassis, zonder dat daarbij de benzinetank wordt blootgelegd.
Ook zijn de eisen aan het chassis strenger geworden. Ze moeten meer energie kunnen absorberen, met andere woorden: ze fungeren nog meer als schild dat de coureur moet beschermen. En de neus van de wagens is verlengd, zodat dat deel van de auto meer energie absorbeert bij een crash.
Het gewicht van de wagens is, mede ook door de grotere banden, toegenomen. Het minimum gewicht is toegenomen met 5 procent, van 752 naar 790 kilogram.
Verandering F1 reglementen langdurig proces
Natuurlijk zijn al deze maatregelen niet zomaar ingevoerd. Het is het resultaat van een jarenlang proces en vergaderingen tussen de knapste koppen in de autosport. Toen er eenmaal een set voorgenomen F1 regels lag en de auto voor 2022 was ontworpen, is daarna de computerafdeling van de FIA aan de slag gegaan en vonden er 7.500 simulaties plaats. Dat leverde een halve petabyte aan data op en er zat 16,5 miljoen uur aan rekenwerk in verwerkt.
Daarna is het prototype van de auto door de windtunnel van Sauber in Zwitserland gehaald. Gedurende twee jaar zijn er 138 soorten instellingen toegepast.
Nog maar 1 pitstop?
Pirelli-baas Mario Isola verwacht dat er in veel races nog maar eenmaal van banden hoeft te worden gewisseld. Misschien jammer, want bandenstrategie en mogelijke foutjes bij pitstops kunnen voor verrassingen zorgen in races. Maar, zo redeneert Isola: “Als we echt nek-aan-nek-racen zien en we hebben actie op de baan, wie maakt die pitstops dan nog iets uit?”
Budgetplafond
Ook is er een nieuw budgetplafond voor teams gekomen, met als doel om de verschillen in begroting wat in te dammen. In 2021 was het maximum 145 miljoen dollar. In 2022 gaat het naar 140 miljoen dollar en zo wordt het afgebouwd tot 135 miljoen dollar in 2025.