Van 14 juni tot en met 14 juli 2024 vindt het EK voetbal plaats. Op deze pagina check je EK voetbal deelnemers, de grootste favorieten van Euro 2024 bij Unibet.nl, de indeling van de EK 2024 poules en meer.
EK deelnemers: de kwalificatiegroepen
Groep A
Cyprus
Noorwegen
Schotland
Spanje
Georgië
Groep B
Frankrijk
Griekenland
Ierland
Nederland
Gibraltar
Groep C
Engeland
Italië
Malta
Oekraïne
Noord Macedonië
Groep D
Turkije
Wales
Kroatië
Letland
Armenië
Groep E
Albanië
Polen
Faroe Eilanden
Moldavië
Tsjechië
Groep F
Oostenrijk
België
Zweden
Estland
Azerbeidzjan
Groep G
Bulgarije
Hongarije
Servië
Litouwen
Montenegro
Groep H
Denemarken
Finland
N Ierland
San Marino
Slovenië
Kazachstan
Groep I
Israël
Roemenië
Zwitserland
Wit Rusland
Andorra
Kosovo
Groep J
IJsland
Liechtenstein
Luxemburg
Portugal
Slowakije
Bosnië Herzegovina
Deelnemers EK voetbal 2024
De rest van de informatie op deze pagina wordt t.z.t. geüpdatet
Dit zijn alle 24 deelnemers aan het EK voetbal:
België, Denemarken, Duitsland, Engeland, Finland, Frankrijk, Hongarije, Italië, Kroatië, Nederland, Noord-Macedonië, Oekraïne, Oostenrijk, Polen, Portugal, Rusland, Schotland, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Turkije, Wales, Zweden en Zwitserland.
De landen zijn als volgt ingedeeld:
- Poule A: Turkije, Italië, Wales, Zwitserland
- Poule B: Denemarken, Finland, België, Rusland
- Poule C: Nederland, Oekraïne, Oostenrijk, Noord-Macedonië
- Poule D: Engeland, Kroatië, Schotland, Tsjechië
- Poule E: Spanje, Zweden, Polen, Slowakije
- Poule F: Hongarije, Portugal, Frankrijk, Duitsland
In het speelschema EK voetbal vind je wedstrijden van alle deelnemers, de stand en alles wat je verder wilt weten over het programma. Poule F is met Portugal, Duitsland en Frankrijk een ware groep des doods.
Beste EK deelnemers zijn Duitsland en Spanje
De gebruikelijke EK deelnemers zijn ook deze 16e editie de grootste favorieten. Maar bekijk je het lijstje EK finales sinds 1960, dan blijkt dat enkele grootmachten het eigenlijk niet zo geweldig hebben gedaan. Italië staat pas op één titel, Engeland was zelfs nog nooit present in de eindstrijd. Duitsland en Spanje zijn koploper met elk drie continentale titels, Spanje verloor een finale en de Duitsers werden driemaal tweede.
Steeds meer landen op het EK voetbal
Het eerste EK Voetbal in 1960 was een mini-toernooi. Slechts vier landen waren aanwezig op het eindtoernooi. En in totaal waren er maar 17 landen die zich voor die play-offs probeerden te plaatsen. Het duurde nog vrij lang voordat de voetbalbond UEFA de commerciële kansen van uitbreiding rook. In 1980 kwam de verdubbeling naar 8 EK deelnemers, in 1996 waren 16 landen welkom. Inmiddels waren er 47 landen die in de kwalificatiefase een ticket probeerden te bemachtigen.
Nog vond de UEFA het niet genoeg en vond het dat meer kleintjes ook aan het EK voetbal mochten meedoen. In 2016 gingen waren er maar liefst 24 deelnemers EK. Een beetje gek eigenlijk wel, want die uitgestrekte groepsfase had alleen maar tot gevolg dat er slechts 8 landen sneuvelden en er 16 doorgaan naar de knock-outfase.
Marktwaarde EK selecties
In 1960, toen het eerste EK werd gehouden, bestonden er ook al geruchtmakende transfers in de voetbalwereld. Maar het ging, ook omgerekend naar de huidige waarde, om nog tamelijk onschuldige bedragen. Inmiddels zijn topvoetballers tientallen miljoenen, zelfs honderden miljoenen euro waard. Tel je van elk land de waarde van de selectiespelers op, dan kom je uit op de totale marktwaarde.
Frankrijk heeft duurste EK spelers
Volgens de site Transfermarkt heeft de verwachte selectie van Frankrijk een totale marktwaarde van dik 1 miljard euro. Ook bij Engeland is die grens gepasseerd, Engeland noteert 942 miljoen euro, Spanje 855, Italië 812, Portugal 769, België 721 en Nederland 514 miljoen euro. De Belgen staan al jarenlang bovenaan de FIFA-ranking, maar hebben anno 2021 ietwat met vergrijzing te maken. Spelers van boven de 32 verliezen rap marktwaarde: ze zijn een minder aantrekkelijke aankoop geworden, omdat ze niet zoveel jaar meer te gaan hebben. Onderaan dit geldlijstje staat Finland, dat tot nog geen 30 miljoen euro komt.
Voetbal kampioen Frankrijk
Hoor je trainers praten, dan gaat het tegenwoordig over counterpressen, halfruimtes en overlappende vleugelverdedigers. Leuk allemaal, maar een bondscoach als Didier Deschamps van Frankrijk weet dat het zeker in toernooivoetbal vooral gaat om geen tegengoals oplopen. In een lange competitie krijg je immers over de 30 kansen om punten te halen en zo een verlies te herstellen, op een toernooi als het EK voetbal is het (na de groepsfase) direct over en uit.
Deschamps: tegengoal vermijden
En dus geeft ‘Didi’, ondanks al het creatieve talent in zijn selectie, de opdracht om vooral op eigen helft te staan, het ritme van de tegenstander op te breken en pas gegroepeerd aan te vallen als daar ruimte voor is. Want waarom proberen matches te winnen met 5-2 of 3-1, als 1-0 ook volstaat? Het risico van die ene tegengoal moet worden ingedamd. Frankrijk is de regerend wereldkampioen, werd tweede op Euro 2016 en bleef in de groepsfase van de recente Nations League ongeslagen.
Wordt België Europees voetbalkampioen?
Nu of nooit? Zeven spelers van de verwachte equipe van de Rode Duivels zijn over de 30. Anderzijds bevinden Kevin de Bruyne en Eden Hazard zich nog aan de goede kant van die streep, zit er ook geen sleet op Romelu Lukaku en is er alweer genoeg groene aanwas, zoals Youri Tielemans (geboren in 1997) en Jérémy Doku (2002). Na twee kwartfinales (WK 2014, Euro 2016) en halve finale (WK 2018) op rij is het tijd voor weer een tandje erbij.
Spanje grootmacht onder EK deelnemers
Het tikitakavoetbal van Spanje leverde drie titels op rij op: Euro 2008, WK 2010 en Euro 2012. Daarna volgden louter flops: groepsfase WK 2014, tweede ronde Euro 2016 en tweede ronde WK 2018. Maar vergis je niet, Furia Roja is nog steeds een grootmacht, dat telkens met speels gemak door de kwalificaties huppelt. Van die gouden generatie zijn Sergio Ramos, David de Gea, Sergio Busquets en Thiago nog over.
Wel ontbreekt het al tijdenlang aan een topspits. Nota bene verdediger Ramos is topscorer van de Spaanse selectie. Maar Álvaro Morata, die zo ongeveer jaarlijks het bij een andere topclub mag proberen, loopt bijna 1 op 2, wat zeker niet slecht is.
Engeland op het EK
De Premier League is grootste clubcompetitie van de wereld, en met grote afstand ook, maar wie weet staat juist dat het Engelse team in de weg. Wellicht is er te weinig motivatie, en zijn er te weinig kansen, voor het kweken van eigen spelers. Immers, er is genoeg poen om elders gerijpte topspelers op te pikken.
Maar Engeland werd derde op het WK 2018 en deed dat met een vrij jeugdige selectie. Voetbal ‘kwam weer thuis’, sinds lange tijd was er optimisme en blijheid over de Three Lions. In 2019 werd die lijn voortgezet door in 10 duels 38 maal te scoren. De helden van 2018, zoals topscorer Harry Kane en Raheem Sterling, zijn aangevuld met jonkies als Phil Foden en de van de Eredivisie (Vitesse) bekende Mason Mount.
Italië
Kwartfinale, tweede, kwartfinale: dat waren de prestaties van de Azzuri op de EK’s van 2008, 2012 en 2016. Telkens was vooraf het oordeel, “dit is een van de zwakkere selecties van de laatste tijd”, toch perste Italië er dan weer het maximale uit. Na het mislopen van het WK 2018 kreeg Roberto Mancini het roer in handen en hij vertrouwt op de ervaring van mannen als Bonnucci, Immobile en Insigne. De kwalificatiefase verliep met tien zeges op rij uitstekend.
Hoort Duitsland nog bij beste EK deelnemers?
Sowieso wordt het EK voetbal het laatste nationale kunstje van bondscoach Joachim Low, want hij zwaait deze zomer af bij de Mannschaft. Onder zijn leiding, sinds 2006, werd Duitsland wereldkampioen, in 2014, en op het EK waren er een finaleplaats en twee halve finaleplaatsen. Maar het beste lijkt wel van het huwelijk af. Op de FIFA-ranking staan onze buren niet meer in de top 10, Spanje gaf ze in november 2020 klop met 6-0 en zelfs Noord-Macedonië wist bij de WK-kwalificatie 2022 met 1-2 te winnen.
Nederland outsider EK voetbal
Een outsider, meer is Oranje niet op Euro 2020, alle progressie die vooral in 2019 is geboekt ten spijt. Frenkie de Jong, Virgil van Dijk (geblesseerd) en Matthijs de Ligt zijn wereldtoppers, maar daarachter vallen te veel grote gaten. Nieuwe bondscoach Frank de Boer is niet echt voortvarend begonnen aan de klus. Maar, pas op voor dit enorme cliché: als alles goed valt kan het Nederlands elftal iedereen overdonderen. Alleen om dat nou vier, vijf, zes potjes achter elkaar te doen – dat is meestal te veel gevraagd.